Het Odensehuis laat zien dat mensen met dementie er gewoon bij horen.

 


Open dag Odensehuis Walcheren


12-10-2013

De mensen die zaterdag 21 september op bezoek zijn geweest in het Odensehuis werden hartelijke ontvangen door de vrijwilligers. De themakoffers van het museum Schotse Huizen waren een groot succes. Een themakoffer is gevuld met voorwerpen uit de museumcollectie, en wordt gepresenteerd aan licht dementerende ouderen om hen te helpen herinneringen op te halen uit het verleden. Het doel hiervan is om interactie te stimuleren en zo de ouderen uit hun sociale isolement te halen. Beantwoordt helemaal aan één van de doelen van het Odensehuis Walcheren. We hebben kunnen zien hoe dat werkte. Met veel interesse werden oude boekjes gelezen en voorwerpen als een kroontjespen een merklap of oude handwerkjes vastgepakt en kwamen er de kleine gesprekjes over de schooltijd. Gelachen om anekdotes uit die tijd. De koffers werden door de bezoekers ervaren als een ‘feest van herkenning’. De legohoek werd door de kinderen bezocht en er werd van alles gebouwd. De wraps, bruschetta’s en mozzarellahapjes die de vrijwilligers hebben gemaakt zorgden de hele verdere dag voor een lekker hapje tussendoor.

’s Middags bracht Johan Antheunisse, vrijwilliger bij IVN de natuur dichterbij voor mensen die zelf niet meer zo gemakkelijk op pad kunnen. Hij kwam binnen met allerlei natuurproducten. Echt alles wat bij bomen en struiken hoort. Een grote diversiteit aan takken, bladeren, noten, kastanjes, eikels, beukenootjes, en vruchten zoals vlierbessen en rozebottels kregen we te zien. Aan de hand van allerlei wetenswaardigheden over al deze natuurproducten werden herfststukjes samengesteld. Johan vertelde met veel enthousiasme allerlei verhalen en wetenswaardigheden. Na elk verhaal kregen alle bezoekers een blad, noot of vrucht om dit op een schijf van een doorgezaagde boomstam bekleed met mos te zetten. Uit de grote hoeveelheid groen waren er insecten, spinnetjes en slakken meegekomen. Ook die werden met interesse bekeken door jong en oud. Iedereen ging aan het eind met een prachtig zelfgemaakt herfststuk naar huis. Echt een succes. Ondertussen arriveerden de laatste bezoekers voor de bingo. Een aantal spelers sleepten leuke prijzen in de wacht. De middag werd afgesloten onder het gent van een drankje.

Deze dag is een succes geworden door de inzet van Alice, Brigitte, Christie, Olga, Pieter, Matty en René. Dank jullie wel.Ga naar het overzicht


Deel deze pagina

 

Ervaringen van onze deelnemers

"We zijn allemaal verschillend. Maar in het Odensehuis zijn we met elkaar verbonden. Wij hoeven ons niet groot te houden en te verbergen wat we niet meer kunnen.”

"Hier kunnen we ons zelf zijn."

"Ik houd van wandelen maar ook van dingen samen doen. Naar een museum gaan bijvoorbeeld.”

"In het Odensehuis ontmoet ik mensen met wie ik kan praten en iets kan ondernemen.”

"Wij weten wat het is om op jonge leeftijd dementie te krijgen. Als je moet stoppen met werken wordt je wereld ineens erg klein. Gelukkig hebben we veel nieuwe vrienden gekregen in het Odensehuis en doen we samen nuttige en leuke dingen."