Het Odensehuis laat zien dat mensen met dementie er gewoon bij horen.

 


Het initiatief


29-09-2013

"Je loopt er even binnen om je zinnen te verzetten"

Enige jaren geleden hebben een aantal Zeeuwse bestuurders een bezoek gebracht aan Odense in Denemarken. Zij hebben daar een inloophuis annex informatiecentrum bezocht voor mensen die pas de diagnose Alzheimer of een andere vorm van dementie hadden gekregen. Deze bestuurders waren onder de indruk van het concept. Een inloophuis voor thuiswonende mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Een ontmoetingsruimte waar in een ongedwongen en informele sfeer advies en ondersteuning werd geboden. De deelnemers organiseerden zelf verschillende activiteiten al naar gelang de interesse en de vaardigheden. Ontspanning, plezier en weer perspectief. Terug in Nederland hebben een aantal bestuurders een stichting gevormd: Stichting Odensehuis Zeeland met het oogmerk om zo’n inloophuis en ontmoetingsruimte in Zeeland op te zetten.Ga naar het overzicht


Deel deze pagina

 

Ervaringen van onze deelnemers

"We zijn allemaal verschillend. Maar in het Odensehuis zijn we met elkaar verbonden. Wij hoeven ons niet groot te houden en te verbergen wat we niet meer kunnen.”

"Hier kunnen we ons zelf zijn."

"Ik houd van wandelen maar ook van dingen samen doen. Naar een museum gaan bijvoorbeeld.”

"In het Odensehuis ontmoet ik mensen met wie ik kan praten en iets kan ondernemen.”

"Wij weten wat het is om op jonge leeftijd dementie te krijgen. Als je moet stoppen met werken wordt je wereld ineens erg klein. Gelukkig hebben we veel nieuwe vrienden gekregen in het Odensehuis en doen we samen nuttige en leuke dingen."