Dit zijn wij

Odensehuis Walcheren

Odensehuis Walcheren in een notendop: bezoekers aan het woord.

Odensehuis Walcheren is in 2013 opgericht naar het voorbeeld van het initiatief in de stad Odense in Denemarken. Omroep Zeeland kwam bij ons langs voor een felicitatie én om eens te kijken wat een Odensehuis precies inhoudt. “Dementie maakt vaak eenzaam, maar in het Odensehuis voelen mensen zich al 10 jaar begrepen”. Zie hier het gehele verslag en de korte documentaire.

Odensehuis is een informele, gezellige plek waar mensen met beginnende geheugenklachten (vaak veroorzaakt door dementie) en hun mantelzorgers terecht kunnen voor gezelligheid en advies. Een plek waar je echt jezelf kan zijn, ook als je soms het gevoel hebt jezelf kwijt te raken.

Odensehuis is een plaats voor ontmoeting, een luisterend oor, een aanbod van activiteiten. Samen delen we lief en leed. We begrijpen elkaars uitdagingen, luisteren naar elkaars verhalen, bieden elkaar steun en hebben vooral ook heel veel plezier met elkaar!
Ons doel is daarnaast ook een bijdrage te kunnen leveren aan het accepteren van- en begrip voor geheugenproblematiek.

Lees meer over Odensehuis Walcheren in ons beleidsplan.

Vrijwilligers

Vrijwilligers Odensehuis Walcheren

Odensehuis Walcheren telt zo’n 15 vrijwilligers. Veel van hen hebben ervaring met dementie. De één heeft het proces doorleefd met een naaste. De ander heeft in de zorg gewerkt en weet zodoende wat erbij komt kijken. En weer een ander heeft gewoonweg een warm hart voor de medemens en leert gaandeweg bij Odensehuis Walcheren hoe we er voor elkaar kunnen zijn tijdens dit lastige proces.

Zou je graag als vrijwilliger aan de slag gaan bij Odensehuis Walcheren, als gastheer/gastvrouw mensen ontvangen en/of activiteiten begeleiden? Of wil je eerst wat meer weten over de werkzaamheden en mogelijkheden? Wat leuk! Neem contact met ons op. We maken graag een keertje kennis en leggen je met plezier alles uit.

Odensehuis Walcheren heeft de Frans Naerebout prijs gewonnen voor vrijwilligersorganisatie van het jaar (2023-2024)!

Meer informatie over ons vrijwilligersbeleid.

Activiteitenbegeleiding & coördinatie

De dagelijkse activiteiten worden door de activiteitenbegeleidster Ieke Koole in samenwerking met de vrijwilligers georganiseerd.
De coördinatie van Odensehuis Walcheren wordt gedaan door Cynthia Dijk.

Samen met de vrijwilligers zorgen zij voor een zeer divers programma aan activiteiten toegepast op de deelnemers/bezoekers.

Het activiteitenprogramma sluit aan bij het model van Kitwood dat ervan uitgaat dat ieder mens behoefte heeft aan liefdevolle aandacht en respect.

We organiseren elke keer weer wat anders! Zie ook “Dit doen we” en doe mee!

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

Voorzitter: Jan Bergen

Secretaris: Bram van Amstel

Penningmeester: Hans Veerling

Arno Peters

De bestuursleden ontvangen voor hun werkzaamheden geen enkele vergoeding.